Rubén Penadés Silvestre

Educació

Rubén Penadés Silvestre neix a Ontinyent (València) l’any 1996. Comença els seus estudis musicals a l’escola de música “Jose Maria Ferrero Pastor” d’Ontinyent on s’inicia amb l’especialitat de percussió.

Continua els seus estudis al Conservatori Professional de Música “Josep Melcior Gomis” d’Ontinyent, i en el Conservatori Superior de Música “Òscar Esplà” d’Alacant, on es decanta per la especialitat de composició; on es titulà l’any 2018 en aquesta especialitat.

Ha estudiat amb els professors Pep Soler, Francisco Molina, Joan Alborch, Marc Garcia i Manuel Mas.

Aquesta formació la complementa assistint a diverses masterclass, cursos i conferències tant de percussió, com de direcció i composició amb professors com: Jaume Blai Santonja (solista de percussió Orquestra Simfònica d’Anvers, Paweł Łukaszewski (professor de composició de
l’Acadèmia Fryderyk Chopin de Varsòvia), Riccardo Riccardi (professor de composició del Conservatori de Música Santa Cecilia de Roma), Horacio Vaggione (professor de composició de la Universitat de París), i Miguel Romea (professor de direcció de la Facultat de Música UAX i director titular de l’Orquestra Simfònica Verum) entre d’altres.

Activitat com a compositor

Inicia la seua faceta compositiva a partir de l’any 2012, composant diverses peces per a diverses formacions. Ja com a alumne del CPM d’Ontinyent, destaca el seu treball a l’operetta conjunta “Land”. Així mateix, ha realitzat algunes peces per encàrrec, destacant l’himne de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini de la confraria del “Crist de l’Expiració i la Mare de Déu
del Patrocini” d’Ontinyent.

El seu catàleg de peces ronda al voltant de la cinquantena de peces, les quals han sigut interpretades i estrenades per formacions musicals de gran nivell com la Banda Municipal d’Alacant o la banda i orquestra del CSM “Òscar Esplà” d’Alacant entre d’altres. Així mateix, s’han pogut escoltar obres seues en diversos festivals, cicles de concerts i certàmens.

Activitat musical
Ha format part de diversos grups de percussió i ha col·laborat com a intèrpret en diverses formacions musicals. Forma part des del 2009 de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent, i del grup de percussió i dolçaines “El Regall” d’Ontinyent des de 2013. Amb aquests últims participa anualment en l’espectacle del “Cant de la Sibil·la”.

Va ser un dels organitzadors del projecte que commemorà el primer centenari de l’Himne a la Ciutat d’Ontinyent l’any 2018. Projecte que va servir per a recuperar part del repertori per a banda de Rafael Martínez Valls, i que va comptar amb la participació d’institucions destacades
com la Universitat de València o l’Auditori de Barcelona entre d’altres.

En el camp de la direcció, ha dirigit algunes de les seues pròpies obres; així com obres del repertori clàssic, com la Simfonia número 9 op.95 i la serenata per a instruments de vents op.44 de Dvořák.

Actualment, es troba cursant els estudis superiors de direcció de Cor i Orquestra al Conservatori Superior de Música “Joaquim Rodrigo de València”, i el Màster d’Investigació Musical a l’UNIR; tasca que compagina amb la docència al Centre Professional de Música “Ciutat Ducal” de Gandia, en les especialitats d’Harmonia i Anàlisi.

Premis i distincions
• 2013 – Premio Ciutat d’Ontinyent al estudio musical en la categoría de percusión y piano.
• 2013 – Mención de honor y mención especial “La Xafigà” en el VIII Concurso de Composición para dulzaina y percusión “Poble de Muro” en la categoría de Música para Concierto; por la obra Pou Clar.
• 2015 – Segundo Premio y mención especial “La Xafigà”, en el IX Concurso de Composición para dulzaina y percusión “Poble de Muro” en la categoría de Música para dulzainas, percusión y grupo de metales; por la obra El bou de foc.
• 2019 – Primer premio en el XI Concurso de Composición para dulzaina y percusión “Poble de Muro” en la categoría de Música Funcional per al carrer; por la obra Al voltant de Sant Blai.