La Banda Jove de La Unió recupera aquest dissabte el tradicional concert al Parc Mestre Ferrero

 
 
Es tracta del concert que cada any organitza l’Associació Veïnal Barri de Sant Josep, com un acte cultural que ofereix a tots els veïns del barri i de la ciutat.
 
Els músics més joves de “La Unió” estaran dirigits pel mestre David Castelló Silvestre i interpretaran, aquest any, un programa de compositors valencians: 

 

1. LO CANT DEL VALENCIÀ (1914) Pedro Sosa López

Aquesta composició és tot un referent de la música valenciana i un dels clàssics pasdobles valencians. Destaquen el seu tempo lent, les seues melodies amb fragments de música popular valenciana, i el seu famós i característic solo de bombardí al trio.

 

2. DUENDES (2015) Juan Daniel Jover Piqueres

Obra per a banda juvenil del compositor de Fortaleny, Juan Daniel Jover Piqueres, guardonada amb el 1r premi al 2n concurs de composició per a banda juvenil “Música Jove” de Benimaclet de 2015.

Els duendes, o follets són els éssers màgics més representatius de l’element terra. I com a tals, estan bastant aferrats a aquells llocs que senten com a propis.

La següent obra descriu amb música una petita història viscuda fa molts anys en un lloc molt llunyà.

Els xiquets de la família jugaven al menjador de casa tranquil·lament i, sense que ells se n’adonessin, uns petits duendes, els observaven des de sota la taula. Tot d’una va sonar el telèfon i els duendes, molt espantats van començar a moure i a buscar un altre lloc per poder amagar el seu petit cos, però amb els nervis de moment van ensopegar i van ser descoberts pels nens.

Ací comença la primera part de l’obra, on els xiquets persegueixen als duendes per tota la casa. Es succeeixen les caigudes, els colps, les ensopegades, imagineu com va quedar tota la casa. Fins que a la fi els duendes van ensopegar amb una prestatgeria i van caure a terra amb aquesta.

La caiguda dona pas a la segona part, en ella podem observar els duende amb cara de por intentant apartar-se i els nens amb la típica cara de curiositat, fins que una petita carícia dona a entendre, tant a uns com a altres, que tots són éssers amables i amistosos. Seguidament i amb molt d’entusiasme, els xiquets criden a la seua família i als seus amics per presentar-los als seus estimats nous amics.

I, finalment, s’organitza una festa per acomiadar els petits éssers, però sembla que aquest comiat només serà per uns dies, no descuideu els llocs més amagats de les vostres cases perquè, com sembla, els duendes ens segueixen observant.

 

3. LA PRINCESA VALIENTE (2018) Carlos Ferri Reig

Obra per a banda juvenil del compositor ontinyentí Carlos Ferri Reig, guardonada amb el 2r premi al 5é concurs de composició per a banda juvenil “Música Jove” de Benimaclet de 2018.

És un conte musical que descriu la història d’una valenta princesa, Catalina, i en aquest cas, és ella qui rescata al seu príncep, Reyko. És una obra per a banda juvenil i narrador, el qual serà el nostre saxofonista Ricardo Torras Beneyto.

 

4. MILOTXES (2013) Ferran Campos Valdés

Divertiment per a banda en 3 moviments del compositor de Biar, Ferran Campos. Cadascun dels moviments evoca el caràcter d’una xiqueta xicoteta (I. Jocós, II. Burlesc i III. Festiu) i l’obra està dedicada a la seua neboda Júlia en el seu primer aniversari. Va ser el seu treball final de carrera de composició i va ser estrenada per la banda del Conservatori Superior de Música “Oscar Esplá” d’Alacant i també ha sigut interpretada per la Banda Municipal d’Alacant.

 

5. DIA DE PASCUA -EN CATARROJA- (1946) José Manuel Izquierdo Romeu

Poema simfònic descriptiu que relata esta festa tan arrelada al poble valencià, festa en què la joventut amb la seua alegria, els seus cants, els seus jocs i diversions brindaven una gran nota de color. Una alborada simbolitzada per una melodia àmplia, la banda amb el seu alegre pasdoble, una marxa de processó, una pinyata a la caseta amb els seus càntics i balls, el pas del tren prop del lloc de festa, la jota, l’havanera, …es confonen en un joc de coloracions i ritmes sonors que fan d’aquest poema una obra imprescindible de la música popular valenciana.

 

6. COLISEUM (2011) Hugo Chinesta

És un poema simfònic inspirat en el Coliseu de Roma. El grandiós Coliseu posseïa un aforament per a 50.000 espectadors, amb vuitanta files de grades. Els que estaven més a prop eren l’Emperador i els senadors, a mesura que es pujava situaven els estrats inferiors de la societat. En el Coliseu tenien lloc lluites de gladiadors i espectacles públics. L’amfiteatre era el més gran mai construït en l’Imperi Romà. Amb una mica d’imaginació estarem presents en la història del Coliseu, des de la contemplació de la grandiositat de la seua arquitectura fins als espectacles més impressionants. Aquesta obra va estar composta per a ser interpretada com a obra obligada en el XXXIV Certamen Provincial de bandes de música de Castelló 2011.

 

7. COPLAS DE MI TIERRA (1919) Manuel Palau Boix

Obra simfònica original per a orquestra però escrita també pel propi autor per a banda. El valencià Manuel Palau és un dels més grans compositors espanyols del segle XX. En aquesta obra no utilitza directament material folclòric, sino que el mestre Palau crea directament aquestos temes a l’estil de la música tradicional valenciana. Destaquen les melodies tan líriques al fliscorn, corn anglés o bombardí.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.