Història

En 2021 celebrem 75 anys de la nostra fundació oficial, però en tenim 183 d’història heretada.

 

La Societat Unió Artística Musical Ontinyent es va constituir, de manera oficial, en 1946. Encara que és una data acceptada i sense discussió possible, aquesta societat musical és, sens dubte, l’hereua de tot el conglomerat bandístic que va existir a Ontinyent des de molts anys abans.

Hi ha constància que la primera Banda de Música es constitueix en 1838, fruit de l’obstinació de Francisco de Paula Bonastre Oltra, organista de l’arxiprestal de Santa María durant 40 anys. Aquest excel·lent pedagog va saber donar forma i despertar la vocació musical que existia en la població a principis del segle XIX.

En anys posteriors, la banda de la localitat va anar canviant de nom, de gestors i de directors, passant per diferents èpoques d’altibaixos, segons a la realitat que es vivia a cada moment de la història.

1896-1915. Banda La Lira del Clariano.
Directors.- Enrique Casanova Calatayud, Vicente Soler Brotons i Rafael Nadal Valls.

1911-1915. Banda Música Nueva.
Director.- Ladislao Esteve Montés.

1915-1916. Banda Municipal Unión Musical.
Fusió de La Lira y Música Nueva.
Director.- Daniel Silvaje Peralta.

Entre 1916 i 1930 es creen la Unión Musical, amb Daniel Silvaje i Vicente Gil com a directors, i La Artística,
amb Rafael Nadal Valls i Joaquin Morales Gisbert.

1931-32. Es produeix altra fusió, que fructifica amb la Banda Municipal, dirigida per Daniel Silvaje Peralta. Aquesta banda, amb molt poques i males condicions, perduraria fins al final de la Guerra Civil.

1939-1946. Luis Mompó Delgado de Molina, alcalde i cap local de la FET y de las JONS, unifica la banda baix les sigles a les que representava. Vicent Soler Brotons ve ser el seu director inicial.  En 1940, amb el director Vicente Gil Gandia, participarien al CIBM València interpretant Egmont, de Beethoven, com a obra obligada, i el pasdoble Lanceros de la Reina, de Marquina.

En 1946 es realitzava l’acta de fundació de la Societat Unió Artística Musical Ontinyent, nodrint-se de tot els músics que  existien a Ontinyent en aquells anys. Des del principi, la Societat Unió Artística Musical Ontinyent va tenir una Escola de Música en la qual es formaven els futurs músics que entraven a formar part de la Banda de Música.  Aquesta escola mai va arribar a desaparèixer, encara que amb la creació del Conservatori Josep Melcior Gomis en 1975, la formació dels futurs músics va passar a dependre majorment d’aquest últim. És en 1996, coincidint amb el seu cinquantenari oficial, quan l’Escola es reorganitza i, amb el nom del qual va ser director de la Banda de Música durant 37 anys, reneix l’Escola de Música “José María Ferrero Pastor”.

Posteriorment, a l’octubre de 1997, es crea la Banda Jove, amb el clar objectiu de preparar als futurs músics de la Banda Simfònica.

Hui som una societat musical conscient i orgullosa de les nostres arrels, fermament decidida a afrontar els nous reptes de present i el futur. Per això, donem les gràcies i felicitem a totes les persones que heu sigut, sou i sereu el motor d’aquesta casa. Des de la Banda Simfònica, la Banda Jove, l’Escola de Música i la massa social, totes i tots fem música, fem CULTURA, fem poble.