La Banda Jove de La Uni贸 recupera aquest dissabte el tradicional concert al Parc Mestre Ferrero

 
 
Es tracta del concert que cada any organitza l’Associaci贸 Ve茂nal Barri de Sant Josep, com un acte cultural que ofereix a tots els ve茂ns del barri i de la ciutat.
 
Els m煤sics m茅s joves de “La Uni贸” estaran dirigits pel mestre David Castell贸 Silvestre i interpretaran, aquest any, un programa de compositors valencians: 

 

1. LO CANT DEL VALENCI脌 (1914) Pedro Sosa L贸pez

Aquesta composici贸 茅s tot un referent de la m煤sica valenciana i un dels cl脿ssics pasdobles valencians. Destaquen el seu tempo lent, les seues melodies amb fragments de m煤sica popular valenciana, i el seu fam贸s i caracter铆stic solo de bombard铆 al trio.

 

2. DUENDES (2015) Juan Daniel Jover Piqueres

Obra per a banda juvenil del compositor de Fortaleny, Juan Daniel Jover Piqueres, guardonada amb el 1r premi al 2n concurs de composici贸 per a banda juvenil 鈥淢煤sica Jove鈥 de Benimaclet de 2015.

Els duendes, o follets s贸n els 茅ssers m脿gics m茅s representatius de l鈥檈lement terra. I com a tals, estan bastant aferrats a aquells llocs que senten com a propis.

La seg眉ent obra descriu amb m煤sica una petita hist貌ria viscuda fa molts anys en un lloc molt lluny脿.

Els xiquets de la fam铆lia jugaven al menjador de casa tranquil路lament i, sense que ells se n鈥檃donessin, uns petits duendes, els observaven des de sota la taula. Tot d鈥檜na va sonar el tel猫fon i els duendes, molt espantats van comen莽ar a moure i a buscar un altre lloc per poder amagar el seu petit cos, per貌 amb els nervis de moment van ensopegar i van ser descoberts pels nens.

Ac铆 comen莽a la primera part de l鈥檕bra, on els xiquets persegueixen als duendes per tota la casa. Es succeeixen les caigudes, els colps, les ensopegades, imagineu com va quedar tota la casa. Fins que a la fi els duendes van ensopegar amb una prestatgeria i van caure a terra amb aquesta.

La caiguda dona pas a la segona part, en ella podem observar els duende amb cara de por intentant apartar-se i els nens amb la t铆pica cara de curiositat, fins que una petita car铆cia dona a entendre, tant a uns com a altres, que tots s贸n 茅ssers amables i amistosos. Seguidament i amb molt d鈥檈ntusiasme, els xiquets criden a la seua fam铆lia i als seus amics per presentar-los als seus estimats nous amics.

I, finalment, s鈥檕rganitza una festa per acomiadar els petits 茅ssers, per貌 sembla que aquest comiat nom茅s ser脿 per uns dies, no descuideu els llocs m茅s amagats de les vostres cases perqu猫, com sembla, els duendes ens segueixen observant.

 

3. LA PRINCESA VALIENTE (2018) Carlos Ferri Reig

Obra per a banda juvenil del compositor ontinyent铆 Carlos Ferri Reig, guardonada amb el 2r premi al 5茅 concurs de composici贸 per a banda juvenil 鈥淢煤sica Jove鈥 de Benimaclet de 2018.

脡s un conte musical que descriu la hist貌ria d鈥檜na valenta princesa, Catalina, i en aquest cas, 茅s ella qui rescata al seu pr铆ncep, Reyko. 脡s una obra per a banda juvenil i narrador, el qual ser脿 el nostre saxofonista Ricardo Torras Beneyto.

 

4. MILOTXES (2013) Ferran Campos Vald茅s

Divertiment per a banda en 3 moviments del compositor de Biar, Ferran Campos. Cadascun dels moviments evoca el car脿cter d鈥檜na xiqueta xicoteta (I. Joc贸s, II. Burlesc i III. Festiu) i l鈥檕bra est脿 dedicada a la seua neboda J煤lia en el seu primer aniversari. Va ser el seu treball final de carrera de composici贸 i va ser estrenada per la banda del Conservatori Superior de M煤sica 鈥淥scar Espl谩鈥 d鈥橝lacant i tamb茅 ha sigut interpretada per la Banda Municipal d鈥橝lacant.

 

5. DIA DE PASCUA -EN CATARROJA- (1946) Jos茅 Manuel Izquierdo Romeu

Poema simf貌nic descriptiu que relata esta festa tan arrelada al poble valenci脿, festa en qu猫 la joventut amb la seua alegria, els seus cants, els seus jocs i diversions brindaven una gran nota de color. Una alborada simbolitzada per una melodia 脿mplia, la banda amb el seu alegre pasdoble, una marxa de process贸, una pinyata a la caseta amb els seus c脿ntics i balls, el pas del tren prop del lloc de festa, la jota, l鈥檋avanera, …es confonen en un joc de coloracions i ritmes sonors que fan d鈥檃quest poema una obra imprescindible de la m煤sica popular valenciana.

 

6. COLISEUM (2011) Hugo Chinesta

脡s un poema simf貌nic inspirat en el Coliseu de Roma. El grandi贸s Coliseu posse茂a un aforament per a 50.000 espectadors, amb vuitanta files de grades. Els que estaven m茅s a prop eren l鈥橢mperador i els senadors, a mesura que es pujava situaven els estrats inferiors de la societat. En el Coliseu tenien lloc lluites de gladiadors i espectacles p煤blics. L鈥檃mfiteatre era el m茅s gran mai constru茂t en l鈥橧mperi Rom脿. Amb una mica d鈥檌maginaci贸 estarem presents en la hist貌ria del Coliseu, des de la contemplaci贸 de la grandiositat de la seua arquitectura fins als espectacles m茅s impressionants. Aquesta obra va estar composta per a ser interpretada com a obra obligada en el XXXIV Certamen Provincial de bandes de m煤sica de Castell贸 2011.

 

7. COPLAS DE MI TIERRA (1919) Manuel Palau Boix

Obra simf貌nica original per a orquestra per貌 escrita tamb茅 pel propi autor per a banda. El valenci脿 Manuel Palau 茅s un dels m茅s grans compositors espanyols del segle XX. En aquesta obra no utilitza directament material folcl貌ric, sino que el mestre Palau crea directament aquestos temes a l鈥檈stil de la m煤sica tradicional valenciana. Destaquen les melodies tan l铆riques al fliscorn, corn angl茅s o bombard铆.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.