S’inicien els tràmits per a declarar Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a les Societats Musicals de la Comunitat de Valenciana

 

La rellevància cultural, educativa i social que representen les societats musicals de la Comunitat Valenciana es prepara per a un nou reconeixement. El Ministeri de Cultura i Esport ha anunciat, després de la reunió telemàtica del Consell de Patrimoni Històric, que ha iniciat la tramitació perquè les Societats musicals de la Comunitat Valenciana siguen declarades Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a Espanya.

Es materialitza així una intenció que va anunciar al mes de juliol passat el Ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, en una reunió amb el President de la Generalitat, Ximo Puig, i la Presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González. Aquesta declaració permet el reconeixement del patrimoni immaterial de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, algunes d’elles centenàries i bicentenàries, que representen més del 50% del conjunt de societats musicals espanyoles.

Per a la presidenta de FSMCV, Daniela González, es tracta de “un gran avanç en el reconeixement i la protección patrimonial de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, que ja van ser declarades BIC en 2018 i que constitueixen un moviment artístico, social i educatiu, ónico en el món”. “En aquest sentit -afig la Presidenta- pretenem aquesta declaració afavorisca la implementació de mesures de salvaguarda que ens permeta continuar protegint i fent costat a les nostres societats musicals, especialment en moments crítics com aquests».

Entre altres mesures, durant la reunió mantinguda al mes de juliol passat amb el Ministre de Cultura, la Presidenta de la FSMCV va traslladar una sèrie de reivindicacions i necessitats del col·lectiu, com el canvi en la legislació fiscal de les Societats Musicals o Associacions culturals sense ànim de lucre, la reducció en la tributación en l’impost de les Societats Musicals del 25% al 10%, la reducció de l’IVA dels instruments del 21% al 10%, així com una sèrie de canvis en la Llei de l’IRPF/Voluntariat per tal d’aconseguir que les compensacions rebudes per realitzar voluntariat queden exemptes d’incloure’s en l’impost de la renda de les persones físiques.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.