Les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana han sigut declarades Bé de Interés Cultural

 

En sessió del divendres 25 de maig de 2018, el Ple del Consell va aprovar el Decret pel qual es declara Bé de lnterés Cultural lmmaterial (BIC) la tradició musical popular valenciana, materialitzada en les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

La Declaració de BIC suposa el major reconeixement i el major grau de protecció que un govern pot donar cap a un fet cultural que es produïsca en el seu territori i deriva tant de Ia Llei de Patrimoni Històric Espanyol com de Ia Llei de Patrimoni Cultural Valencià que troben connexions amb Ia Convenció per a Ia Salvaguarda del Patrimoni Cultural lnmaterial de Ia UNESCO i la seua regulació en Ia Llei espanyola per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural lmmaterial. Això suposa un reconeixement institucional al treball realitzat durant anys per les Societats Musicals d’Alacant, Castelló i València i a la seutasca com agents de conservació i potenciació del patrimoni cultural de les tradicions musicals i artístiques d’aquesta terra.

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana -FSMCV- va aprovar en 2008, en la seua Assemblea General, iniciar els tràmits per tal d’incoar l’expedient administratiu necessari per aconseguir aquesta declaració. Es va nomenar una comissió formada tant per membres de Ia Junta Directiva com per experts, que van iniciar un detallat treball.

A conseqüència de les gestions realitzades es va aconseguir, en 2011, la Declaració de totes les Societats Musicals federades com Bé de Rellevància Local (BRL). Aquest reconeixement, que ha sigut derogat ara ja que és de menor rang que el de BIC, va permetre  articular polítiques des de Ia FSMCV i des de les pròpies Societats Musicals per a millorar la seua posició respecte  al finançament, cessions d’ús i altres reconeixements des de l’administració local. Anteriorment, ja existien algunes Societats Musicals que havien aconseguit bonificacions en IBI dels seus locals d’entre el 50 i el 95%, basades en Ordenances Municipals promogudes per la Societat Musical del municipi en qüestió, ajudada per la Federació.

Al novembre de 2015, les Corts Valencianes van instar per unanimitat al Govern de la Generalitat a declarar BIC a les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Després d’això, Ia FSMCV va recuperar Ia comissió del BIC i va presentar davant la Direcció General de Patrimoni en 2017 la sol·licitud formal d’aquesta Declaració.

Una vegada aconseguit el reconeixement, un altre  camí comença, i de com el BIC influïsca a partir d’ara en la vida de les Societats Musicals dependrà de les iniciatives i acords que es prenguen en el futur. El BIC és una eina de gestió de la que podran disposar les Juntes Directives de les Societats Musicals a partir d’ara. Davant empreses, ajuntaments i entitats de tota mena deuríem ja passar a definir-nos com –Societat Unió Artística Musical Ontinyent, declarada Bé de lnterés Cultural Immaterial, Decret 68/2018 de 25 de maig– podent utilitzar-ho per tant com segell de qualitat individual.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.